Hundar ska märkas och registreras

information från Jordbruksverket:

Alla hundar som bor i Sverige ska märkas med ett unikt id-nummer som är kopplat till Jordbruksverkets centrala hundregister. Hundarna ska också registreras i registret. Där ska det finnas uppgifter om varje hund och om dess ägare.

  • Du är skyldig att märka och registrera din hund innan den är fyra månader.
  • Om du köper en hund som är äldre än tre månader ska du märka och registrera den inom fyra veckor.
  • Om du köper en hund som redan är märkt och registrerad ska du anmäla att den fått ny ägare.
  • Du ska också anmäla till registret om hunden dör, om du byter namn på hunden, om du flyttar eller om förhållandena ändras på annat sätt.

Så märker du hunden


Det finns två märkningsmetoder: Tatuering och mikrochip. En veterinär får märka hunden antingen med mikrochip eller tatuering. En id-märkare med en godkänd utbildning får märka hunden med mikrochip. Ska du ut och resa med din hund ska den märkas med mikrochip. Om du är osäker vilken metod som passar din hund kan du fråga din veterinär.

I Jordbruksverkets folder Alla hundar ska märkas och registreras ser du hur du gör när du märker och registrerar din hund.

Enkelt att registrera hunden direkt på webbplatsen


Du kan enkelt registrera hunden eller anmäla att den bytt ägare direkt på webbplatsen. Använd vår e-tjänst Hundregistret. Den finns till höger. För att använda tjänsten krävs en e-legitimation. Här finns information om hur du skaffar e-legitimationlänk till annan webbplats.

Använder du e-tjänsten kan du se dina registrerade hundar, registrera nya hundar och ägarbyten. Du kan även ändra på uppgifter om till exempel hundens namn och födelsedatum och ägarens adress och telefonnummer och avregistrera din hund om den har avlidit eller exporterats.

Om du inte har möjlighet att använda e-tjänsten kan du registrera hunden eller anmäla ägarbyte genom att skicka in en blankett. Blanketterna finns till höger.

Avgift för registrering


Det kostar 70 kronor för en hundägare att registrera sin hund. Det är en engångsavgift. Du får en faktura när hundregistret har registrerat din anmälan. Att anmäla ägarbyte är gratis.

Så används hundregistret


Lagen om att alla hundar ska märkas och ägarregistreras har kommit till på grund av problem med aggressiva och farliga hundar. Det ska vara lätt att se var en lösspringande hund eller en hund som uppträder illa hör hemma.

Enligt lagen ska polisen, länsstyrelserna och Tullverket komma åt uppgifterna i registret. Kontakta hundregistret om du arbetar på någon myndighet och i tjänsten behöver information som finns i registret.

Så söker du i hundregistret


Som privatperson kan du söka upp en hund i hundregistret via e-tjänsten till höger. Om ägaren inte medgivit visning på internet får du bara träff på hunden. Om du behöver kontaktuppgifter till en hundägare som inte visas kan du kontakta kundtjänst.

Varje år sammanställer vi uppgifter om hur många hundar och hundägare det finns per län och kommun. Vi har också statistik över de vanligaste raserna och hundnamnen. Du hittar statistiken till höger.

Så kontaktar du hundregistret


Det centrala hundregistret finns på Jordbruksverkets CDB-enhet, Köpmangatan 3, 826 84 Söderhamn. Du når oss via faxnr 036-15 84 01 eller skicka e-post via länken kundtjänst till höger.

14 Aug 2012